© Kamilia Hsaine

Brussel geeft kinderen en jongeren ruimte

Kinderen moeten kunnen bewegen in de stad. Spelen, sporten, samen rondhangen: het is belangrijk voor hun ontwikkeling. Ze hebben recht op hun deel van de openbare ruimte. We maken van Brussel een kind- en jeugdvriendelijke stad. Wilt u weten hoe onze acties tot stand komen? Hoe beleidskeuzes vertaald worden naar concrete doelstellingen en acties? Dat leest u in het meerjarenplan van het College van de VGC. 

Nieuwe crèches Elsene komen er dankzij onderzoek

Elsene telt twee nieuwe Nederlandstalige kinderdagverblijven: Ernestine en Mandala. Opmerkelijk: beide crèches komen er dankzij cartografisch onderzoek van de Universiteit Gent.

“In het verleden gebeurde het al eens dat crèches openden in die wijken waar er gebouwen beschikbaar waren, niet zozeer waar de nood het hoogst was”, legt onderzoeker dr. Jochen Devlieghere (UGent) uit. In 2021 brachten we samen met de VGC in kaart  hoe het aanbod van Nederlandstalige crèches en IBO’s in Brussel zich verhoudt tot de vraag naar opvangplaatsen en de diversiteit van de stad.

Elsene is een gemeente met veel jonge gezinnen. Willen we die een duurzame toekomst bieden, is het belangrijk dat zij in hun wijk opvang vinden.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) is in Brussel verantwoordelijk voor de organisatie van Nederlandstalige kinderopvang en investeert ook in de uitbreiding van Nederlandstalige opvangplaatsen.

Lees verder >>

FLOW

Image
© POOL IS COOL
FLOW, waar veel jongeren uit de buurt tijdens de zomer werken, biedt Brusselaars de kans om veilig te zwemmen op een anders vergeten locatie.
Meer over FLOW

Een echt speelparadijs

Image
De Axibox is een indoorklimparcours van 7 meter hoog, in jeugdcentrum Aximax. Elke schooldag kunnen kinderen van 2,5 jaar tot en met 14 jaar er na school komen ravotten, naaien, skaten, dansen …  Voor de kinderen een echt speelparadijs.
Meer over Een echt speelparadijs

Nieuwe crèches Elsene dankzij onderzoek

Image
Elsene telt twee nieuwe Nederlandstalige kinderdagverblijven. Opmerkelijk: beide crèches komen er dankzij cartografisch onderzoek van de Universiteit Gent.
Meer over Nieuwe crèches Elsene dankzij onderzoek

Zorgen voor een duurzame schoolloopbaan

Image
© Olia Danilevich
Een grote groep Brusselse kinderen en jongeren groeit op in een kansarme of verontrustende context. Voor een groeiend aantal leerlingen dreigt het schoolse traject vast te lopen of is het al vastgelopen. Extra ondersteuning is nodig.
Meer over Zorgen voor een duurzame schoolloopbaan

Kinderopvang versterkt zijn sociale functie

Image
© Lies Engelen
Tijdens de coronacrisis verloren heel wat gezinnen het contact met de kinderopvang. Vaak gezinnen in financieel en sociaal moeilijke situaties. Het Loket Kinderopvang besteedt daarom in 2021 extra aandacht aan zijn sociale functie.
Meer over Kinderopvang versterkt zijn sociale functie

Meer plaatsen voor kinderopvang

Image
© Ryan Fields
De VGC financiert 145 nieuwe plaatsen voor de kinderopvang met inkomenstarief.
Meer over Meer plaatsen voor kinderopvang