© Egmond Dobbelaere

Brussel spreekt veel talen

Iedereen is welkom in het gastvrije netwerk van Nederlandstalige organisaties en initiatieven in Brussel. We ondersteunen de kennis van het Nederlands om de groeikansen van alle Brusselaars te versterken en we bouwen mee aan een meertalig Brussel door meertalige taalontwikkeling te ondersteunen. Wilt u weten hoe onze acties tot stand komen? Hoe beleidskeuzes vertaald worden naar concrete doelstellingen en acties? Dat leest u in het meerjarenplan van het College van de VGC. 

Nederlands in een meertalig Brussel

De meertaligheid van Brussel is uniek. Nederlands, Frans, Engels en de vele thuistalen bieden heel wat kansen om met kinderen en jongeren meertalig aan de slag te gaan. De verschillende talen kunnen elkaar versterken en ondersteunen.

De Nederlandstalige scholen in Brussel, VGC-speelpleinen en initiatieven als Brussel Vol Taal zorgen ervoor dat kinderen en jongeren zo goed mogelijk voorbereid zijn om te leven binnen deze taaldiversiteit.

Het Onderwijscentrum Brussel (OCB) lanceerde begin 2021 de website ‘Brussel Vol Taal’. Daarmee helpt het OCB scholen om krachtig taalonderwijs Nederlands aan te bieden in een meertalige omgeving.

"Op de VGC-speelpleinen leren kinderen al spelend Nederlands", vertelt Ilke Deneyer, hoofdanimator van speelplein Paloke in Sint-Jans-Molenbeek. "Voor de kinderen voelt dat niet aan als school. Ze maken plezier, maar doen dat gewoon in het Nederlands." 
Lees de getuigenis van Ilke.

© Lander Loeckx

VGC-speelpleinen in cijfers

Image
© Lander Loeckx
Tijdens de paas- en zomervakantie organiseert de VGC speelpleinen in Brussel. De speelpleinen in 2021 (paas-en zomervakantie) in cijfers.
Meer over VGC-speelpleinen in cijfers

“Al spelend leren kinderen Nederlands”

Image
Tijdens de paas- en zomervakantie organiseert de VGC speelpleinen in Brussel. Hoofdanimator Ilke Deneyer vertelt hoe ze kinderen al spelend motiveert om hun Nederlands te oefenen.
Meer over “Al spelend leren kinderen Nederlands”

Brussel Vol Taal

Image
Het Onderwijscentrum Brussel (OCB) lanceerde begin 2021 de website Brussel Vol Taal. Daarmee helpt het OCB scholen om krachtig taalonderwijs Nederlands aan te bieden in een meertalige omgeving. Die meertaligheid – kennis van het Nederlands, Frans en Engels, in combinatie met de thuistalen – is essentieel voor de ontwikkeling van de Brusselse kinderen en jongeren.
Meer over Brussel Vol Taal

Foyer informeert en sensibiliseert meertalig over vaccinatie

Image
© Knack
Informatie over de vaccinatie tegen COVID-19 bereikt anderstaligen moeilijker. Foyer informeert en sensibiliseert daarom, met steun van de VGC, Brusselaars met een migratieachtergrond. Foyer zet daarvoor ervaren brugfiguren in die zelf afkomstig zijn uit verschillende gemeenschappen.
Meer over Foyer informeert en sensibiliseert meertalig over vaccinatie