© Kamilia Hsaine

Brussel verbindt

Brussel is een bruisende stad waar mensen zich verbonden voelen met elkaar. We brengen Brusselaars samen in hun buurt, ook ouderen. Ons cultuuraanbod is tegelijk nabij en kosmopolitisch. Wilt u weten hoe onze acties tot stand komen? Hoe beleidskeuzes vertaald worden naar concrete doelstellingen en acties? Dat leest u in het meerjarenplan van het College van de VGC

Vrouwenlente geeft vrouwen een stem

In maart 2021 vond de 5de editie van Vrouwenlente, met het thema intimiteit, digitaal plaats. Fatima Bouchataoui en Najila Aloui, educatief medewerkers bij Avansa Citizenne, zetten mee hun schouders onder dit bijzondere festival.

Vrouwenlente, wat is dat?

Najila: "Vrouwenlente is een festival dat elk jaar plaatsvindt in maart. Het festival valt niet toevallig rond 8 maart, Internationale Vrouwendag. Vrouwen en mannen kunnen overal in de stad deelnemen aan workshops en genieten van concerten, films en documentaires. Deelnemers kunnen zich ook laten inspireren door boeiende sprekers en debatten. Al willen we ons natuurlijk ook amuseren: er wordt ook gefeest en gedanst."

Fatima: "Met het festival willen we vrouwen in Brussel een stem geven. Dat doen we door vrouwenrechten onder de aandacht te brengen en waar nodig op te eisen. We willen daarbij aandacht hebben voor verbeterpunten én successen. Daarom gaan we niet alleen in op barrières waar vrouwen nog altijd tegenop botsen, maar vieren we ook het vrouw-zijn en de verworven rechten van vrouwen."

Lees verder >>

© Danielle De Meuter

Vind uw buddy met CoNnect Brussel

Image
© Egmond Dobbelaere
Een leven opbouwen in een nieuw land gaat gemakkelijker als je lokale inwoners kent. Daarom brengt CoNnect Brussel nieuwe en minder nieuwe Brusselaars met elkaar in contact. Twee keer per maand gaan ‘buddy’s’ met elkaar op stap om Brussel, het Nederlandstalige aanbod én elkaars leefwereld te leren kennen.
Meer over Vind uw buddy met CoNnect Brussel

Hoe pakken we eenzaamheid aan?

Image
© Sophie Nuytten
Taboes doorbreken, netwerken versterken en samenwerken over sectoren heen. Dat zijn enkele beleidsaanbevelingen van hogeschool Odisee na een praktijkonderzoek rond de vraag: hoe kunnen we eenzaamheid en isolement in Brussel beter aanpakken?
Meer over Hoe pakken we eenzaamheid aan?

Plan Atelier: kunstenaars delen ruimte

Image
© MAX
 “Een goed en warm atelier, met een degelijk huurcontract, biedt stabiliteit en rust. Het geeft ademruimte voor het creatieve werk”, vindt Katrien Reist, coördinator van iMAL (interactive Media Art Laboratory). “Door samen een atelier te delen, ontstaan kruisbestuivingen, bevragen kunstenaars elkaars werk, zorgen ze voor elkaar."
Meer over Plan Atelier: kunstenaars delen ruimte

Staycation brengt mensen samen

Image
© Kamilia Hsaine
“Via Staycation wilden we tonen dat plezier voor jong en oud te combineren is met minder verkeer. Zo palmden we enkele dagen de straten in voor spelnamiddagen voor de jongsten, een zelfgeknutselde zitbank voor buurtbabbels, filmvertoningen … Thuisblijvers kregen een vakantiegevoel en ondanks regenbuien genoten de mensen hier."
Meer over Staycation brengt mensen samen

Vrouwenlente geeft vrouwen een stem

Image
© Danielle De Meuter
Vrouwenlente is een festival dat elk jaar plaatsvindt in maart. Het festival valt niet toevallig rond 8 maart, Internationale Vrouwendag. Vrouwen en mannen kunnen overal in de stad deelnemen aan workshops en genieten van concerten, films en documentaires. Deelnemers kunnen zich ook laten inspireren door boeiende sprekers en debatten. Al willen we ons natuurlijk ook amuseren: er wordt ook gefeest en gedanst.
Meer over Vrouwenlente geeft vrouwen een stem