© Kamilia Hsaine

Brussel zorgt en beweegt

De Brusselaar is het uitgangspunt voor zorg, welzijn en gezondheid. We willen zorg en welzijn dichter bij de Brusselaar brengen. En we willen mensen aan het sporten krijgen, want sporten is gezond en brengt mensen dichter bij elkaar.  Wilt u weten hoe onze acties tot stand komen? Hoe beleidskeuzes vertaald worden naar concrete doelstellingen en acties? Dat leest u in het meerjarenplan van het College van de VGC. 

Elder en dienstencentra zorgen voor ouderen

De lokale dienstencentra (LDC) merkten dat het mentale welzijn van oudere Brusselaars afnam door de lange coronapandemie. Het  Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Elder ging aan de slag in de LDC’s. Elder brengt zo de zorg dichter bij de Brusselaar. Ouderen krijgen een behandeling op maat tegen stress, depressie en angsten.

We organiseerden een inloophuis waar mensen terechtkonden bij een therapeut: een half uurtje babbelen met een koffie maakt een wereld van verschil.

 

Dennis Marcelis, centrumleider van LDC Waha in Oudergem

Veel mensen leven geïsoleerd in hun buurt. Dat bleek ook uit de actie ‘Apéro? Hallo!’ Artiesten traden op, op de stoep van de ouderen. Dennis: Velen gaven toe hun buren zelfs na 20 jaar niet te kennen. Een zorgzame buurt kan hier een oplossing zijn: een zorgnetwerk op maat, zo lokaal mogelijk.

Lees verder >>

© Sophie Nuytten

Ook in Nederlandstalige secundaire scholen werd geprikt

Image
© Eva Vanhengel
De VGC verhoogde, samen met BruZEL en de Nederlandstalige secundaire scholen in Brussel, de vaccinatiegraad bij leerlingen door onder andere op scholen te vaccineren.
Meer over Ook in Nederlandstalige secundaire scholen werd geprikt

Gezonde lucht in kinderopvang

Image
© Unsplash Gautam Arora
Luchtkwaliteit beïnvloedt de ontwikkeling van kinderen en gezonde lucht gaat de verspreiding van virussen tegen, zoals COVID-19. Daarom kregen alle Nederlandstalige kinderopvanglocaties in Brussel een gratis CO2-meter in de vorm van een huisje.
Meer over Gezonde lucht in kinderopvang

"Rust in mijn hoofd dankzij sport"

Image
© Pigment
Sporten en bewegen verbetert de (mentale) gezondheid. De Schakel, Pigment en De Buurtwinkel motiveren daarom mensen in armoede om meer te bewegen.
Meer over "Rust in mijn hoofd dankzij sport"

Elder en dienstencentra zorgen voor ouderen

Image
© Sophie Nuytten
De lokale dienstencentra merkten dat het mentale welzijn van oudere Brusselaars afnam door de langdurende coronapandemie. Het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) Elder ging aan de slag in de lokale dienstencentra. Elder brengt zo de zorg dichter bij de Brusselse ouderen. Ze krijgen er een behandeling op maat tegen stress, depressie en angsten.
Meer over Elder en dienstencentra zorgen voor ouderen

Armoedebestrijding op school

Image
© CDC
De aankoop van schoolboeken, turnkleding en ander schoolmateriaal kan zwaar wegen op het budget van gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Daarom kregen scholen nieuwe subsidies om de schoolkosten van gezinnen in armoede te reduceren.
Meer over Armoedebestrijding op school