Dicht bij de burger

Brussel is een bruisende stad waar mensen zich met elkaar verbonden voelen, nieuwe ervaringen opdoen en hun netwerk verbreden. Verschillende initiatieven brachten Brusselaars samen op verrassende plekken in hun buurt. Zo creëerden ze warme ontmoetingsplekken waar Brusselaars plezier beleven en zich thuisvoelen. De VGC zette mee haar schouders onder deze projecten.

Staycation: vakantie in eigen stad
Drie kinderen spelen met een ton en tuinslangen waar water uitkomt.
© Kenzo Van Cotthem

Staycation: vakantie in eigen stad

De zomer van 2020 zag er voor velen anders dan anders uit. Meer Brusselaars bleven thuis. Daarom riep de VGC organisaties op om u een fantastische ‘staycation’, vakantie in eigen stad, te bezorgen.
Hoe Jeanine en andere ouderen de lockdowns beleefden
© LDC Chambéry

Hoe Jeanine en andere ouderen de lockdowns beleefden

Jeanine Braham (74 jaar) vertelt als trouwe bezoekster van het wijkhuis Chambéry in Etterbeek hoe ze de lockdowns beleefde. Mark D’Hondt getuigt als verantwoordelijke van het lokaal dienstencentrum Cosmos in Anderlecht over de impact van de coronacrisis bij de ouderen.
Drie nieuwe babytheken in Brussel
© Sander de Wilde

Drie nieuwe babytheken in Brussel

De opbrengst van de jaarlijkse BRUZZ-actie ‘Brussel Helpt’ ging in 2020 naar Babytheek Brussel, een uitleendienst voor babyspullen. Voor 20 euro per jaar leent u spullen als een badje, een buggy of een draagzak. Zo hoeft u dat niet allemaal zelf te kopen.
Laagdrempelige psychotherapie voor jongeren
© Priscilla De Preez - Unsplash

Laagdrempelige psychotherapie voor jongeren

TEJO BXL, dat is laagdrempelige psychotherapie voor jongeren tussen tien en twintig jaar. Laagdrempelig omdat jongeren gratis, discreet, anoniem en quasi onmiddellijk kunnen langskomen in het TEJO-huis, na school bijvoorbeeld.
Meertaligheid op school

Meertaligheid op school

Het Nederlands van anderstalige kinderen bijwerken, meertalige studenten vormen en leerkrachtenteams ondersteunen. Taal en meertaligheid is een van de belangrijkste thema’s waarrond het Onderwijscentrum Brussel (OCB) van de VGC werkt.
Ambachten voor iedereen

Ambachten voor iedereen

De projectoproep ‘Hoe maakt u het? Ambachten in Brussel’ gaf ambachtslui een duwtje in de rug om hun vakkennis te delen met een (nieuw) publiek. Van edelsmidkunst tot houtbewerking: twintig initiatieven gebruikten de subsidie om bijvoorbeeld een film over hun ambacht te maken of om workshops te geven.
Vijf jaar ondernemende jongeren
© Freestyle Lab

Vijf jaar ondernemende jongeren

Eind oktober 2015 startte À Fonds. Dit fonds ondersteunt jongeren tussen 12 en 26 jaar om een cultureel, sportief, artistiek, sociaal of educatief project te realiseren.
Aandacht voor psychische kwetsbaarheid
© Youssef Nadam - Unsplash

Aandacht voor psychische kwetsbaarheid

40% van de Brusselaars kampt met psychische problemen en 25% heeft een reële kans op een psychische aandoening. De VGC maakte 47.000 euro vrij voor verenigingen die werken vanuit de deskundigheid van deze mensen en hun naasten.