Ambachten voor iedereen

De projectoproep ‘Hoe maakt u het? Ambachten in Brussel’ gaf ambachtslui een financieel duwtje in de rug om hun vakkennis te delen met een (nieuw) publiek. Van edelsmidkunst over fietsmechaniek tot houtbewerking: twintig initiatieven gebruikten de subsidie om bijvoorbeeld een film over hun ambacht te maken of om workshops te geven.

"Ik heb met vuur leren werken!"

De smid Michel Mouton en wevers Lotte Veuchelen en René Wijnants organiseerden in jeugdcentrum Aximax zelfs een hele speelweek rond ambachten. Kinderen tussen 10 en 12 jaar oud leerden er smeden en weven. Dat was een unieke ervaring, zo vertelt een kind: “Ik heb iets totaal nieuws geleerd, iets waarvan ik altijd al heb gedroomd. Ik heb met vuur leren werken!” 

Ook volwassenen toonden veel interesse in workshops keramiek, weven, papierverwerking en druktechnieken die gemeenschapscentrum Ten Noey organiseerde.

Lees ook

Staycation: vakantie in eigen stad
Drie kinderen spelen met een ton en tuinslangen waar water uitkomt.
© Kenzo Van Cotthem

Staycation: vakantie in eigen stad

De zomer van 2020 zag er voor velen anders dan anders uit. Meer Brusselaars bleven thuis. Daarom riep de VGC organisaties op om u een fantastische ‘staycation’, vakantie in eigen stad, te bezorgen.
Meertaligheid op school

Meertaligheid op school

Het Nederlands van anderstalige kinderen bijwerken, meertalige studenten vormen en leerkrachtenteams ondersteunen. Taal en meertaligheid is een van de belangrijkste thema’s waarrond het Onderwijscentrum Brussel (OCB) van de VGC werkt.
Stadspiratie: 1.130 ideeën voor Brussel

Stadspiratie: 1.130 ideeën voor Brussel

Stadspiratie, dat is inspiratie van en voor de stad. In 2020 vroegen we aan onze inwoners en organisaties wat er beter kan in de stad. Ze dachten actief mee na en inspireerden ons beleid voor de komende vijf jaar.
Vijf jaar ondernemende jongeren
© Freestyle Lab

Vijf jaar ondernemende jongeren

Eind oktober 2015 startte À Fonds. Dit fonds ondersteunt jongeren tussen 12 en 26 jaar om een cultureel, sportief, artistiek, sociaal of educatief project te realiseren.