Hoe Jeanine en andere ouderen de lockdowns beleefden

"Het buurthuis is voor mij onmisbaar voor mijn fysiek en mentaal welzijn"

Jeanine Braham is 74 jaar en trouwe bezoekster van het wijkhuis Chambéry in Etterbeek. Ze vertelt hoe ze de lockdowns beleefde.

“Wanneer ik de tweede lockdown vergelijk met de eerste, was de eerste lockdown minder zwaar voor mij. Ik kon toen nog naar buiten en genieten van het mooie weer en de tuin, helaas stierf toen ook een van mijn kennissen. De tweede lockdown is zwaarder omdat ik meer personen ken die besmet werden.  Eén kennis is toen alleen overleden, haar kinderen en kleinkinderen konden geen afscheid nemen door de coronamaatregelen. Het weer zorgt er nu ook voor dat ik niet vaak meer naar buiten kan.

Het buurthuis is voor mij onmisbaar voor mijn fysiek en mentaal welzijn, net zoals voor zoveel andere ouderen. De personeelsequipe is ook tijdens deze moeilijke periode aanwezig, ze zijn ook een luisterend oor voor ons. Tijdens de lockdown zorgt het wijkhuis voor maaltijden aan huis bij heel wat ouderen die dit absoluut nodig hebben. Ondanks de strenge maatregelen worden toch ook activiteiten in de buitenlucht georganiseerd. Zo gaan we één keer per week in groepen van vier personen wandelen door de wijken waar we zelf wonen. Daarnaast beschilderen we, ook in groepen van vier, een muur van de gemeente Etterbeek van 35 meter lang. Ik wil graag het wijkhuis bedanken om dit alles voor ons te blijven organiseren.”

© LDC Chambéry

"De impact die de lockdown heeft op de senioren wordt onderschat"

Mark D’Hondt is verantwoordelijke van het lokaal dienstencentrum Cosmos in Anderlecht. Hij getuigt over de impact van de coronacrisis bij de ouderen.

“Bij de bezoekers was de angst om alleen te vallen groot. Het was voor ons heel belangrijk om  contact met hen te houden. We telefoneerden en bezorgden hen kaartjes en tekeningen van Brussels helps. Dat apprecieerden de mensen enorm.  De impact die de lockdown heeft op de senioren wordt onderschat. Mensen zijn zeer emotioneel en beginnen te wenen als ze je terugzien.

De zomer was een periode van ontlading voor veel bezoekers. De drang om terug bijeen te kunnen komen, verjaardagen te vieren en te kunnen dansen was groot. En onze vakantieweek in de Vlaamse Ardennen deed de mensen echt deugd.

Ook tijdens de tweede lockdown bleven we mensen bezoeken. We brachten hen voor Sinterklaas wat lekkers aan huis met een bakfiets. Op kerstavond bezorgden we 70 ouderen een kerstmaaltijd en op oudejaar kregen 55 ouderen een feestelijke nieuwjaarsmaaltijd. 150 ouderen ontvingen een verrassingspakketje met kerstkaart. Daar waren de mensen heel blij mee. We bereikten zo ook 25 nieuwe mensen die nog niet bekend waren bij het dienstencentrum.”

Bekijk in dit filmpje hoe de Nationale Loterij lokaal dienstencentrum Cosmos steunt.

© vzw Maks

Lees ook

Kinderopvang blijft open in lockdown
© Lies Engelen

Kinderopvang blijft open in lockdown

Het was niet evident om voor kinderdagverblijven om tijdens corona te blijven draaien en de ouders goed te informeren over hoe het met hun kind ging. Toch stonden ze er elke dag weer en deden ze er alles aan om u en uw kinderen kwaliteitsvolle opvang, omgeving én omkadering te geven.
Aandacht voor psychische kwetsbaarheid
© Youssef Nadam - Unsplash

Aandacht voor psychische kwetsbaarheid

40% van de Brusselaars kampt met psychische problemen en 25% heeft een reële kans op een psychische aandoening. Reden te meer om hun deskundigheid en die van hun naasten te erkennen in de geestelijke gezondheidszorg.
Brussel op zijn best in coronacrisis

Brussel op zijn best in coronacrisis

Twee dagen na de lockdown is er ‘Brussels helps’: Brusselaars vragen en bieden hulp aan elkaar, in het Nederlands, Frans en Engels. Een ongeziene samenwerking tussen de VGC, COCOF en GGC, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Give a Day, Muntpunt, Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel en BRUZZ.
Naar school in coronatijd
© Digital For Youth

Naar school in coronatijd

Tijdens de lockdown mochten kinderen een lange tijd niet meer naar school. Leerkrachten moesten plots op afstand lesgeven. En toen de scholen weer gedeeltelijk open konden, waren er de bubbels, mondmaskers en alcoholgel. De VGC probeerde zo goed als mogelijk in te spelen op (nieuwe) noden die zich stelden.