Het Nederlands van anderstalige kinderen bijwerken, meertalige studenten vormen en leerkrachtenteams ondersteunen. Taal en meertaligheid is een van de belangrijkste thema’s waarrond het Onderwijscentrum Brussel (OCB) van de VGC werkt.
Informeren, ondersteunen en ervaringen uitwisselen
Sommige scholen bieden CLIL-onderwijs aan. Leerlingen krijgen dan niet-taalvakken in een andere taal. Het OCB brengt die leerkrachten samen om ervaringen en expertise uit te wisselen. Ook in het ‘Leerlabo Frans’ wisselen leerkrachten goede praktijken uit over Franse lessen in het Nederlandstalig basisonderwijs.
En de nieuwe website Brussel Vol Taal inspireert schoolteams om meertaligheid in de dagelijkse klaspraktijk te activeren. Alle Brusselse scholen vinden literatuur en (les)materiaal rond meertaligheid op www.brusselvoltaal.be en in de onderwijsbibliotheek van het OCB.

Brusselse Zomerschool wordt Talen-t-Boost
Na 15 jaar breidt de Brusselse Zomerschool uit. Op de grotere Campus Comenius in Koekelberg kunnen nu 110 kinderen hun Nederlands oefenen. Niet alleen anderstalige nieuwkomers, maar ook leerlingen met een andere thuistaal die het moeilijk hebben met het Nederlands op, school zijn welkom.
Het blijft niet bij een eenmalig zomerkamp, ook in de loop van het schooljaar zijn er terugkommomenten op zaterdag. In taalateliers leren de kinderen op een leuke manier verschillende interessegebieden kennen, zoals technologie, sport, media, muziek. Vanuit hun talenten worden de kinderen gemotiveerd om aan het reguliere vrijetijdsaanbod deel te nemen en zo hun Nederlands actief te gebruiken.

Hoe communiceren met ouders?
Alles wat leerkrachten moeten weten voor een sterke communicatie en goede samenwerking met ouders, is gebundeld op www.communicerenmetouders.brussels. Scholen stellen er gemakkelijk eigen materiaal samen zoals brieven, affiches of flyers. De website behandelt thema’s die belangrijk zijn bij de overgang naar de kleuterschool of naar de lagere school. Bijvoorbeeld hoe u als school een wenmoment of een inschrijvingsgesprek aanpakt.
Eerste studenten tweetalige lerarenopleiding studeren af
In 2017 startte de tweetalige lerarenopleiding in de Erasmushogeschool Brussel en in de Haute Ecole Francisco Ferrer. De studenten van deze bacheloropleiding lager onderwijs krijgen les en doen activiteiten in het Nederlands en in het Frans. Zo zijn ze klaar voor de meertalige onderwijscontext in Brussel. Er zijn ook plannen voor tweetalige trajecten voor zijinstromers en voor kleuter- en secundair onderwijs.
Hogeschoolstudenten krijgen taalondersteuning
Studenten uit de graduaats- en lerarenopleidingen aan Odisee en Erasmushogeschool Brussel krijgen persoonlijke ondersteuning voor het Nederlands, het Frans en het Engels. Ook docenten kunnen hun lesmateriaal laten screenen en workshops volgen om taalkrachtige lessen te geven. Succes verzekerd voor meertalige studenten die klaar zijn voor het werkveld.

Lees ook

Jonge nieuwkomers vieren tien jaar Masir Avenir

Ronde van Brussel: scholen aan het woord

Brussel op zijn best in coronacrisis
