Staycation: vakantie in eigen stad

De zomer van 2020 zag er voor velen anders dan anders uit. Meer Brusselaars bleven thuis. Daarom riep de VGC organisaties op om u een fantastische ‘staycation’, vakantie in eigen stad, te bezorgen.

1 miljoen euro voor 180 Staycation-projecten

Iedereen met een goed zomeridee kon tot 10.000 euro steun krijgen. De activiteiten moesten plaatsvinden tussen 30 juni en 30 september 2020 in het Brussels Gewest. Wijkcomités, gemeenschapscentra, kunstenaarscollectieven, gemeentebesturen, sociale organisaties … dienden een projectvoorstel in en zorgden voor heel diverse, verrassende en laagdrempelige activiteiten. Staycation-projecten lieten u in uw eigen buurt op een veilige manier sporten, spelen, ontmoeten, ontspannen, cultuur opsnuiven en genieten. De activiteiten sloten aan bij een of meer thema’s: ‘plezier in je buurt’, ‘plezier artistiek’, ‘plezier digitaal’, ‘plezier senior’ en ‘petit plezier’.

De jonge Brusselse illustratrice Karolina Szejda werkte het campagnebeeld uit, verwijzend naar de uiteenlopende initiatieven. Muntpunt en Visit.brussels maakten de activiteiten mee bekend. Kamilia Hsaine en Kenzo Van Cotthem, twee jonge fotografen, brachten verschillende projecten sfeervol in beeld. 

Canal it up, voor een proper kanaal

Canal it up gaat voor een proper, plasticvrij Brussels kanaal. Al varend met een kajak vist u afval uit het kanaal. Een gratis kajaktocht kreeg u er deze zomer bij. Het initiatief wil mensen sensibiliseren, doen bewegen en hen de stad op een andere, leuke manier laten ontdekken.

Dichters van Wacht

Het initiatief 'Dichters van wacht' bezocht Brussel in augustus op verschillende locaties met inspirerende gedichten om de coronacrisis lichter te maken. Zo was er een coronaveilige  opstelling met twee zeteltjes aan de KVS. En in diverse bibliotheken en cultuurhuizen kon u op poëtisch bezoek bij dichters zoals Lizette Ma Neza of Pat Donnez. In het weekend kon u de dichters telefonisch consulteren op het gratis nummer 0800 11 23. De dichters die u aan de lijn kreeg, weerspiegelen de diversiteit aan talen, stijlen en invloeden die Brussel rijk is.

'Dichters van wacht BXL' is een samenwerking tussen OBiB, de cultuurbeleidscoördinatoren en vzw verb(l)ind, en wil verbindend werken tijdens de coronacrisis. Door de lockdown en de coronamaatregelen werd het hele poëtische project op afstand en digitaal georganiseerd.

Twee vrouwen met mondmasker zitten buiten en luisteren naar een andere vrouw die vertelt.
© Kenzo Van Cotthem

PLAZEverYwhere 

Het jaarlijkse festival PLAZEY kon door de coronacrisis en bijhorende veiligheidsmaatregelen niet doorgaan in de gekende vorm. In plaats van één feestelijk weekend organiseerden gemeenschapscentra De Platoo,  De Zeyp en hun vrijwilligers PLAZEverYwhere, verspreid over verschillende weekends: concerten, kinderworkshops, activiteiten voor families, wandelingen en picknicks verspreid in tijd en ruimte, voor een beperkt publiek. 

Concerten op de Comenius-site en op de scoutsterreinen van scouts Ganshoren, muzikanten op straat of aan de deur bij nietsvermoedende inwoners en woonzorgcentra. Voor kinderen waren er workshops en spelletjes. Illustratoren maakten tekeningen op ramen van woningen in Koekelberg en Ganshoren en vormden zo samen een mooie wandelroute. De buren van het Elisabethpark deelden hun herinneringen aan de buurt in een gezamenlijke podcast. 

Watermonsters

De WATERMONSTERS van POOL IS COOL veroverden deze zomer de stad en zorgden voor de nodige verkoeling en voor waterplezier op verschillende plaatsen in Brussel. Dat watermonster is een mobiel waterspeeltuig dat dankzij zijn vele armen gebruikt kan worden voor allerlei activiteiten. Een ingebouwde watermeter en waterbegrenzer zorgen ervoor dat het monster duurzaam omgaat met drinkwater. Organisaties, buurtcomités en verenigingen konden de monsters gratis  en met alle toeters en bellen erbij voor een weekend of enkele dagen lenen

Drie kinderen spelen met een ton en tuinslangen waar water uitkomt.
© Kenzo Van Cotthem

Van wie is het water? Van wie is de kunst?

Deze vragen stelde kunstenaarsorganisatie Jubilee tijdens een reeks prikkelende zomerse wandelingen.
Hoe gaan we om met ‘privébezit’? Hoe gaan we in Brussel om met water? Het wandelparcours langs de overdekte Maalbeek deed ons nadenken over waterbeheer en -distributie in onze stad. Zouden we water niet beter beschouwen als  gemeengoed?  In tijden van klimatologische verandering een belangrijk vraagstuk.

En wat met kunst? Is toegang tot kunst even belangrijk als toegang tot water? De huidige gezondheidscrisis zet deze vragen extra in de verf.

Het kunstproject ziet het verleden als een bron van inspiratie voor vragen vandaag. Wat klinkt als een intellectuele denkoefening voor ingewijden, vertaalde het duo in wandelingen rond een concreet thema langs plaatsen uit het verleden. 

Brussel anders bekeken

De wandelingen van Citizenne nodigden u uit om uw eigen wijk op een andere manier te bekijken en te (her)ontdekken. Drie verschillende parcours in drie verschillende wijken – Laken, Jette, Schaarbeek – breiden een aantal plekken aan elkaar die inspireren door hun culturele, artistieke, historische waarde. De begeleiders vertelden op basis van hun eigen ervaringen en zetten aan tot reflectie via gerichte vragen. In elke wandeling voegden ze allerlei spelelementen toe: een quiz, een fotozoektocht … Zo haalden die wandelingen u even uit de (corona)routine en gaven ze u, letterlijk en figuurlijk,  wat zuurstof. Citizenne bereikte zo een brede groep Brusselaars.

Mensen wandelen in het groen, op een heuvel.
© Michael De Lausnay

Lees ook

Solidariteit troef in de gemeenschapscentra

Solidariteit troef in de gemeenschapscentra

In de eerste lockdown pasten de gemeenschapscentra hun werking vliegensvlug aan om er voor u te zijn. Ze speelden een centrale rol voor lokale partners, vrijwilligers, andere VGC-diensten en sloten zich aan bij Brussels helps en Connecting Brussels.
Laagdrempelige psychotherapie voor jongeren
© Priscilla De Preez - Unsplash

Laagdrempelige psychotherapie voor jongeren

TEJO BXL, dat is laagdrempelige psychotherapie voor jongeren tussen tien en twintig jaar. Laagdrempelig omdat jongeren gratis, discreet, anoniem en quasi onmiddellijk kunnen langskomen in het TEJO-huis, na school bijvoorbeeld.
Ambachten voor iedereen

Ambachten voor iedereen

De projectoproep ‘Hoe maakt u het? Ambachten in Brussel’ gaf ambachtslui een duwtje in de rug om hun vakkennis te delen met een (nieuw) publiek. Van edelsmidkunst tot houtbewerking: twintig initiatieven gebruikten de subsidie om bijvoorbeeld een film over hun ambacht te maken of om workshops te geven.
Bruss-it brengt dynamiek in de buurt
© Sophie Nuytten

Bruss-it brengt dynamiek in de buurt

Sterke projecten die werken aan ‘gemeenschapsvorming in de gedeelde ruimte’ en slim ruimtegebruik kunnen nu al vier jaar tot 15.000 euro Bruss-it subsidie krijgen. Onder andere deze Bruss-it initiatieven zorgden in 2020 voor meer dynamiek in hun buurt.