Vijf jaar ondernemende jongeren

Eind oktober 2015 startte À Fonds. Dit fonds ondersteunt jongeren tussen 12 en 26 jaar om zelf een cultureel, sportief, artistiek, sociaal of educatief project te realiseren. Tot 2015 ondersteunde de VGC enkel jeugd(werk)organisaties. 

3.000 euro en veel meer

Jongeren kunnen een subsidie tot 3.000 euro krijgen voor projecten die ze indienen. Maar À Fonds ondersteunt ook inhoudelijk bij de voorbereiding of de uitvoering van het project. Hoe werk je een concreet plan uit? Hoe vul je een aanvraagformulier voor subsidies in? Als dat op punt staat, gaat de aanvraag door naar de jury die samengesteld is uit mensen van verschillende organisaties en disciplines. De jury helpt de jongeren om interessante contacten voor hun project te leggen.

À Fonds is echt wel the place to be als je een project wil opstarten. 
Axel Vemba aka Axelence

Lees hier de tekstversie van de video: Vijf jaar À Fonds.

À Fonds ondersteunt 72 projecten

In de afgelopen vijf jaar kregen 72 projecten ondersteuning van À Fonds. Zaalvoetbalploegjes, toneelstukken, kortfilms, dansvoorstellingen, inspraakprojecten …  Projecten van enthousiaste jongeren die goesting hadden om te ondernemen. Zoals Nakama, ontstaan in 2017. Vanuit het idee ‘voor en door jongeren’ en de overtuiging ‘Celui qui passe son temps a rêver, n’atteindra jamais ses rêves’ (naar het liedje van Djadja en Dinaz) richtten enkele vrienden ‘Nakama’ op, toen ze zich niet meer thuis voelden in het bestaande jeugdwerk. “Zodra we met À Fonds in gesprek gingen, werden we goed ondersteund bij het indienen van een dossier bij een officiële instantie. Dat was voor ons de eerste keer dat we dat deden”, vertelt Ilyas van jongerenwerking Nakama. “Het is spijtig dat À Fonds nog vrij onbekend is, het kan voor veel jongeren een boost zijn.” Nakama brengt jongeren van verschillende leeftijden op regelmatige basis samen. Ze zijn ondertussen actief op verschillende locaties. 

À Fonds is een community

À Fonds is meer dan de ondersteuning die vanuit de VGC wordt aangeboden. À Fonds is een community, een netwerk van ondernemende jongeren, gemeenschapscentra, zelforganisaties, media, culturele organisaties, jeugdwerk … Stuk voor stuk mensen en organisaties in heel Brussel die jongeren willen ondersteunen bij het realiseren van hun project. À Fonds zijn de jongeren die de stap wagen om een project te realiseren. À Fonds zijn de jongeren die een deel van zichzelf willen delen met de rest van Brussel. Brussel bougeert zelfs in deze tijden en de Brusselse jongeren bougeren nog het meest van al. À Fonds is een opstap voor hen die het nodig hebben.

Lees ook

Fix renoveert Nederlandstalige scholen en infrastructuur
© M0851 - Unsplash

Fix renoveert Nederlandstalige scholen en infrastructuur

FIX is een werkervaringsproject dat Nederlandstalige scholen en jeugdinfrastructuur over het hele Brusselse Gewest renoveert. De werken worden uitgevoerd door kortgeschoolde werkzoekenden die zo hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. In 2020 ontving FIX 1.075 miljoen euro subsidies van de VGC.
Staycation: vakantie in eigen stad
Drie kinderen spelen met een ton en tuinslangen waar water uitkomt.
© Kenzo Van Cotthem

Staycation: vakantie in eigen stad

De zomer van 2020 zag er voor velen anders dan anders uit. Meer Brusselaars bleven thuis. Daarom riep de VGC organisaties op om u een fantastische ‘staycation’, vakantie in eigen stad, te bezorgen.
Bruss-it brengt dynamiek in de buurt
© Danja Cauwbergs

Bruss-it brengt dynamiek in de buurt

Sterke projecten die werken aan ‘gemeenschapsvorming in de gedeelde ruimte’ en slim ruimtegebruik kunnen nu al vier jaar tot 15.000 euro Bruss it-subsidie krijgen. Onder andere deze Bruss-it initiatieven zorgden in 2020 voor meer dynamiek in hun buurt.
Coronaproof naar het speelplein
© Lander Loeckx

Coronaproof naar het speelplein

De speelpleinen gingen door in 2020! Wel in kleine bubbels, met liters alcoholgel, massa’s mondmaskers en soms met een eigen toegang per bubbel. Dankzij een extra subsidie konden de speelpleinen meer mensen of een poetsbedrijf inschakelen om alles virusvrij te houden.