Nous continuons à construire des écoles

L’enseignement néerlandophone à Bruxelles continue de se développer. Début octobre 2021, nous comptions plus de 50 000 élèves. Cela représente une augmentation de 1,7 % par rapport à l’an dernier. En 2021, des élèves ont pu franchir les portes de 12 bâtiments scolaires neufs ou rénovés. Une fois que toutes les classes seront remplies, cette infrastructure comptera 1 245 places dans l’enseignement primaire et 1 050 places dans l’enseignement secondaire.

 

 

Enkele opvallende projecten zijn

Nieuwe basisschool Zennestraat 

In dit passiefbouwproject bouwt de Stad Brussel woningen en een basisschool in de Zennestraat, een dichtbevolkte wijk. Deze nieuwe basisschool zal plaats hebben voor 240 leerlingen. De werken startten in 2021, in september 2022 verwelkomt deze school haar eerste leerlingen.

Campus Pacheco 

Campus Pacheco is een nieuwe GO!-onderwijscampus aan de Oratoriënberg in de Brusselse Vijfhoek. Er komt een crèche, een basisschool en een secundaire school. De basisschool zal klaar zijn in 2022. Met deze campus en  met het nieuwe project op de site van het oude Rijksadministratief Centrum zal deze wijk heropleven.

 

Campus Kompas 

Op deze nieuwe onderwijscampus in de Gallaitstraat in Schaarbeek is er een basisschool en een secundaire school. De eerste leerlingen startten in september 2021. Campus Kompas is zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

De VGC zette haar expertise en investeringsmiddelen ook in om academies voor Muziek, Woord, Dans en Beeldende Kunsten, het deeltijds kunstonderwijs in Brussel, te helpen om hun infrastructuurdromen waar te maken. Er komen investeringen in de academies van Sint-Agatha-Berchem, Sint-Pieters-Woluwe, Etterbeek, Jette en Schaarbeek, waarbij de VGC 6.650.000 euro investeringssubsidies voorziet en de Vlaamse Gemeenschap 3.000.000 euro.  

Lees hier de tekstversie van de infografiek over het Nederlandstalig onderwijs en de leerlingenaantallen.