Open the Door for Reading: hoe stimuleer je jonge kinderen om te lezen?

Vijf Europese steden ­– Göteborg, Bristol, Milaan, Turku en Brussel – delen ervaringen en goede praktijken rond vroege geletterdheid. Hoe kunnen ze kwetsbare gezinnen met jonge kinderen (0 tot 3 jaar) stimuleren om te lezen?

Warme interactie tussen ouder en kind

In mei 2019 kwamen de vier partnersteden naar Brussel voor een driedaagse meeting. Meer dan honderd mensen uit binnen- en buitenland woonden lezingen en workshops bij over vroege geletterdheid. Hierbij is vooral de warme interactie tussen ouder en kind belangrijk.

De expositie 'Voorlezen komt voor lezen' visualiseert dat perfect. De expo toont wat u allemaal kunt doen met uw kind voordat het kan lezen. Overal, op alle momenten en met eenvoudige dingen. De expo reist nog rond in verschillende Brusselse bibliotheken  tot het einde van 2020.

Blank en zwart kindje dat allebei een boek lezen. Ze zitten op een rode zetel voor een krijtbord.

Boekje voor families met jonge kinderen

In oktober 2019 vond de laatste meeting plaats in Milaan. Daar werd een boekje voorgesteld met de belangrijkste conclusies. De dienst Ondersteuning Bibliotheken in Brussel (OBiB) en entiteit Gezin van de VGC willen dit Engelse boekje vertalen naar het Nederlands én naar de Brusselse context. Zo kan het een praktisch instrument worden voor iedereen die met families met jonge kinderen werkt.
 

OBiB begeleidt twintig Brusselse bibliotheken in dit Europese uitwisselingsproject. Samen met entiteit Gezin organiseerde OBiB de meeting in Brussel. Partnerorganisaties zoals Brusselleer, OCB, Foyer, Kind en Gezin en ABC werkten mee.

Choisissez votre langue en haut à droite.

Select your language at the top right.