“Al spelend leren kinderen Nederlands”

Tijdens de paas- en zomervakantie organiseert de VGC speelpleinen in Brussel. Hoofdanimator Ilke Deneyer vertelt hoe ze kinderen al spelend motiveert om hun Nederlands te oefenen.

Ik heb mijn hart verloren aan Brussel.

"Ik ben ondertussen al drie jaar hoofdanimator van het speelplein Paloke in Sint-Jans-Molenbeek. Ik haal veel energie uit het contact met verschillende culturen en achtergronden.

In de eerste plaats zorgen we ervoor dat de kinderen zich amuseren tijdens de vakantie. We doen daarom heel veel leuke activiteiten. Zo gingen we al lasertag spelen. Tegelijkertijd zorgen we er ook voor dat de kinderen hun Nederlands spelenderwijs kunnen oefenen. Veel kindjes spreken alleen op school Nederlands en riskeren tijdens de vakantieperiode veel te vergeten."

"Soms moet je inventief zijn. En je moet ook flexibel zijn. Zo wilden de kindjes een liedje in het Arabisch zingen voor een jarige. Dat mocht, maar dan moesten ze daarna ook een liedje in het Nederlands zingen.

Voor de kinderen voelt dit niet aan als school. Ze maken plezier, maar doen dat gewoon in het Nederlands. Ik moedig iedereen aan om zich in te schrijven voor de Brusselse speelpleinen.

Met het project ‘Hier Spelen we met Taal’ lag de focus afgelopen zomer nog meer dan andere jaren op taalstimulering. Zo brengen we kinderen op de speelpleinen meer in contact met taal. Op het speelplein kan een kind zonder angst zijn talen gebruiken."