Bruss-it brengt dynamiek in de buurt

Sterke projecten die werken aan ‘gemeenschapsvorming in de gedeelde ruimte’ en slim ruimtegebruik kunnen nu al vier jaar tot 15.000 euro Bruss-it subsidie krijgen. Onder andere deze Bruss-it initiatieven zorgden in 2020 voor meer dynamiek in hun buurt.

© Sophie Nuytten

Paviljoen-on-tour 

Ouders, leerlingen en buurtbewoners van de gemeentelijke basisschool Paviljoen in Schaarbeek bouwden een mobiele kar. De multifunctionele kar doet dienst als buitenklas. Eerst op de speelplaats, later in de buurt. Bewoners en buurtorganisaties kunnen de kar lenen en aanpassen aan hun activiteiten. Een cursus over composteren bij een groentetuin bijvoorbeeld, of een debat over genderstudies bij een vrouwengroep.  Dear Pigs en FIX zorgden voor de professionele begeleiding en uitvoering. Paviljoen-on-tour is een van de elf projecten die geselecteerd werden bij een projectoproep van het duurzaam wijkcontract Stephenson in Schaarbeek.

Klik hier voor de tekstversie van de video: Paviljoen on tour.

© sau-msi.brussels (Reporters)

Het bruist rond het Weststation

Jeugdwerking Centrum West D'Broej trekt samen met andere organisaties naar ‘Molenwest’, een site in de buurt van het Weststation in Sint-Jans-Molenbeek. In afwachting van de definitieve ontwikkeling richten ze er een container in als ontmoetingslokaal. Er is ruimte voor laagdrempelige therapie voor jongeren, sport- en vrijetijdsactiviteiten voor jong en oud en speelweken. ‘Molenwest’ kadert in het Duurzaam Wijkcontract ‘Rondom West’ en het stadsvernieuwingscontract ‘Weststation’.

© Danja Cauwbergs

Frisbee Golf

‘Frisbee Golf’ is golf, maar dan met een frisbee: in zo weinig mogelijk worpen moet u de frisbee in een doel krijgen. Samen met bewoners uit de sociale woonwijken en met jongeren uit Ukkel plaatst GC Het Huys ludieke doelen op groene plekjes in Ukkel.  Zo leert u die plekken beter kennen. Ook andere Brusselse gemeenschapscentra werken aan een frisbeegolfparcours.

Lees ook

Staycation: vakantie in eigen stad
Drie kinderen spelen met een ton en tuinslangen waar water uitkomt.
© Kenzo Van Cotthem

Staycation: vakantie in eigen stad

De zomer van 2020 zag er voor velen anders dan anders uit. Meer Brusselaars bleven thuis. Daarom riep de VGC organisaties op om u een fantastische ‘staycation’, vakantie in eigen stad, te bezorgen.
Vijf jaar ondernemende jongeren
© Freestyle Lab

Vijf jaar ondernemende jongeren

Eind oktober 2015 startte À Fonds. Dit fonds ondersteunt jongeren tussen 12 en 26 jaar om een cultureel, sportief, artistiek, sociaal of educatief project te realiseren.
Brussel op zijn best in coronacrisis

Brussel op zijn best in coronacrisis

Twee dagen na de lockdown is er ‘Brussels helps’: Brusselaars vragen en bieden hulp aan elkaar, in het Nederlands, Frans en Engels. Een ongeziene samenwerking tussen de VGC, COCOF en GGC, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Give a Day, Muntpunt, Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel en BRUZZ.
Nieuwkomers op zoek naar Stadspiratie voor Brussel
© Boris Vermeersch

Nieuwkomers op zoek naar Stadspiratie voor Brussel

Het participatietraject Stadspiratie oogstte 1.130 ideeën voor Brussel. Tina Smout van het Agentschap Integratie en Inburgering ging in de lessen maatschappelijke oriëntatie op zoek naar frisse voorstellen. Hatice Merve Kiraç was een van de nieuwkomers die mee reflecteerden over het Brussel van de toekomst.