Jonge nieuwkomers vieren tien jaar Masir Avenir

Meer dan 120 (jonge) nieuwkomers en medewerkers van terreinorganisaties en overheden wisselden op  6 maart 2020 ervaringen uit. De VGC en bon, de Brusselwerking van het Agentschap Integratie en Inburgering, organiseerden die netwerkdag rond jonge nieuwkomers. Een inlevingsparcours, een lezing met achtergrondinformatie en thematische ateliers zorgden ervoor dat verschillende partners elkaar beter leerden kennen.

Het zomerproject voor jongeren ‘Masir Avenir’, georganiseerd door bon, vierde zijn tiende verjaardag. De pioniers vertelden hun verhaal over de opstart en twee jongeren legden een erg pakkende getuigenis af over hun traject om te integreren in Brussel. De jongeren sloten de dag feestelijk af met muzikale optredens.

© Raisa Vandamme

Hamid Yar vertelt wat Masir Avenir voor hem betekende:

Ik volgde de workshops en deed de bezoeken een maand in het Nederlands en een maand in het Frans. Het programma was toen niet beschikbaar in mijn moedertaal. Dat was best uitdagend, zeker voor de meer informatieve activiteiten zoals het historische bezoek aan het Kasteel van Gaasbeek. Op die manier legde ik wel een goede basis voor zowel het Nederlands als het Frans. Nu studeer ik in het Nederlands aan Odisee en loop ik stage bij Pin vzw in Vilvoorde. Via Masir Avenir bouwde ik een netwerk uit, beleefde ik fijne zomermaanden en leerde ik heel wat bij over België. Ik zou het zeker iedereen aanraden! 
 

Lees ook

Vijf jaar ondernemende jongeren
© Freestyle Lab

Vijf jaar ondernemende jongeren

Eind oktober 2015 startte À Fonds. Dit fonds ondersteunt jongeren tussen 12 en 26 jaar om een cultureel, sportief, artistiek, sociaal of educatief project te realiseren.
Brusselaars leggen coronamaatregelen uit in diverse talen

Brusselaars leggen coronamaatregelen uit in diverse talen

Brusselaars met diverse achtergronden legden in een filmpje de coronamaatregelen uit, spraken een motiverende boodschap in en toonden de weg naar sociale dienstverlening. Twintig filmpjes werden verspreid, in onder andere het Portugees, Turks, Arabisch, Amhaars, Urdu en Chinees.
Drie nieuwe babytheken in Brussel
© Sander de Wilde

Drie nieuwe babytheken in Brussel

De opbrengst van de jaarlijkse BRUZZ-actie ‘Brussel Helpt’ ging in 2020 naar Babytheek Brussel, een uitleendienst voor babyspullen. Voor 20 euro per jaar leent u spullen als een badje, een buggy of een draagzak. Zo hoeft u dat niet allemaal zelf te kopen.
Meertaligheid op school

Meertaligheid op school

Het Nederlands van anderstalige kinderen bijwerken , meertalige studenten vormen en leerkrachtenteams ondersteunen. Taal en meertaligheid is een van de belangrijkste thema’s waarrond het Onderwijscentrum Brussel (OCB) van de VGC werkt.