Kinderen en ouders over buitenschoolse opvang

“In de opvang wil ik kiezen of ik meedoe met een activiteit of even rustig niets doe. Mijn vrienden staan op nummer 1. Er moet iets zijn voor alle kinderen: jong of oud, meisje of jongen”, antwoorden enkele kinderen op de vraag wat zij van de opvang vinden. 

Vzw VBJK (Vernieuwing in de Basisvoorzieningen voor Jonge Kinderen) betrekt de kinderen zelf actief in dit onderzoek over opvang en vrije tijd. Ouders geven hun mening in focusgroepen. En professionals reflecteren over die bevindingen.

In de opvang doe ik dingen die ik thuis niet doe, zoals knutselen, spelletjes spelen of naar het bos gaan.

Een kind in het onderzoek van vzw VBJK 

“Vertrek vanuit het perspectief van kinderen en hun ouders. Zorg voor een veilig nest waar spelplezier centraal staat. En werk samen met andere organisaties.” Dat zijn maar enkele aanbevelingen in het onderzoeksrapport ‘Nederlandstalige buitenschoolse opvang in Brussel’. In het filmpje vatten kinderen en ouders het onderzoek mooi samen.

Klik hier voor tekstversie van de video 'Kinderen en ouders over opvang en vrije tijd'.

Lees ook

Kinderopvang blijft open in lockdown
© Lies Engelen

Kinderopvang blijft open in lockdown

Het was niet evident om in die moeilijke omstandigheden te blijven draaien, en de ouders goed te informeren over hoe het met hun kind ging. Toch stonden ze er elke dag weer en deden ze er alles aan om u en uw kinderen kwaliteitsvolle opvang, omgeving én omkadering te geven.
Drie nieuwe babytheken
© Sander de Wilde

Drie nieuwe babytheken

De opbrengst van de jaarlijkse BRUZZ-actie ‘Brussel Helpt’ ging in 2020 naar Babytheek Brussel, een uitleendienst voor babyspullen. Voor 20 euro per jaar leent u spullen als een badje, een buggy of een draagzak. Zo hoeft u dat niet allemaal zelf te kopen.
Brusselaars leggen coronamaatregelen uit in diverse talen

Brusselaars leggen coronamaatregelen uit in diverse talen

Brusselaars met diverse achtergronden legden in een filmpje de coronamaatregelen uit, spraken een motiverende boodschap in en toonden de weg naar sociale dienstverlening. Twintig filmpjes werden verspreid, in onder andere het Portugees, Turks, Arabisch, Amhaars, Urdu en Chinees.
4 miljoen euro voor 44 toffe speelplaatsen

4 miljoen euro voor 44 toffe speelplaatsen

Sinds 2013 kunnen Nederlandstalige scholen in Brussel een BuitenSpel-subsidie krijgen om hun speelplaats om te vormen tot een avontuurlijke en creatieve plek. 126 scholen maakten al gebruik van de subsidie. In 2020 ontvingen 44 scholen een subsidie om hun speelplaats uitdagender te maken.