Tekstversie video: Kinderen en ouders over opvang en vrije tijd

Animatievideo met tekeningen over wat er uitgelegd wordt.

Voice-over vrouw: “Wil je nadenken over hoe je opvang en vrije tijd van kinderen in jouw gemeente organiseert? Leg dan je oor te luister bij kinderen en hun ouders. Dit is wat VBJK in Brussel ook deed, in opdracht van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. We onderzochten de ervaringen van kinderen en ouders met opvang en vrije tijd. En wat bijzonder is, de kinderen trokken zelf op onderzoek uit. Ook de ouders dachten actief mee. Wat vertellen kinderen en ouders ons nu?”

Kind 1: “In de opvang kan ik andere dingen doen dan thuis. Hier kan ik spelletjes spelen, knutselen of naar het bos gaan, dat zijn dingen die ik thuis niet doe.

Kind 2: “In de opvang wil ik kunnen kiezen of ik meedoe aan een activiteit of vrij kan spelen. Soms wil ik ook gewoon eens niets kunnen doen.”

Kind 3: “Mijn vrienden staan op nummer 1. Als zij niet komen naar de opvang, dan verveel ik mij hier altijd.”

Man: “Geen opvang zonder goede begeleiders. Zij luisteren naar de kinderen, spelen mee, of komen tussen bij conflicten. Door de begeleiders kan ik mijn kind met een gerust hart achterlaten en kan ik bij hen terecht met al mijn vragen.”

Kind 4: “Ik speel het liefst van allemaal buiten en binnen in de opvang moet er iets zijn voor alle kinderen, jong en oud, jongens en meisjes.”

Vrouw: “Het is leuk als de opvang samenwerkt met andere organisaties. Zo kan mijn kind bijvoorbeeld muziekles volgen of een sportactiviteit doen. Ik vind het als ouder belangrijk dat dit mogelijk is voor alle ouders en kinderen.”

Voice-over vrouw: “Dit waren enkele kinderen en ouders uit Brussel aan het woord. Maar uiteraard gingen ook andere onderzoekers in binnen- en buitenland na wat kinderen en ouders vertellen over opvang en vrije tijd. En wat zien we? Er loopt een duidelijke rode draad doorheen wat kinderen en ouders belangrijk vinden. Ga jij aan het werk in jouw gemeente? Vergeet dan zeker deze drie punten niet: Naast een uitgebreid aanbod van vrijetijdsactiviteiten hebben kinderen nood aan een veilig nest, een plek waar ze kunnen aanlanden. Spelplezier staat er voorop en kinderen kunnen er kiezen hoe ze hun tijd invullen. En om dat alles waar te maken heb je begeleiders nodig. Goede begeleiders, die werken in een context die hen ondersteunt en hun werk waardeert. Investeer dus in die begeleiders. En de belangrijkste les van allemaal? Vertrek vanuit het perspectief van kinderen en ouders. Want het is voor hen dat we het doen. Ten slotte, aan alle Brusselse kinderen, ouders en begeleiders die meewerkten aan dit project, een dikke merci.”

Dank aan kinderen, ouders en medewerkers van
IBO De Rivieren
IBO De Puzzel Magritte
IBO De Buiteling Sint-Joost

Een onderzoek van VBJK in opdracht van de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Camera en montage: Veerle Derave
Muziek: www.bensound.com

Logo VBJK, logo N-Brussel