Plannen voor Brussel

Samen met haar vele partners maakte de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in het coronajaar 2020 mee het verschil. Onze maatschappelijke rol werd meer dan ooit duidelijk. In dit jaarverslag leest u hoe we dat deden. We stelden ook voor het eerst een strategisch meerjarenplan voor. Dat ambitieuze plan brengt alle aspecten van het VGC-beleid samen. In het meerjarenplan vindt u heel wat aanbevelingen terug uit het participatietraject Stadspiratie, uit de Ronde van Brussel voor schoolteams en vanuit de adviesraden van de VGC.

Het meerjarenplan telt 7 grote doelstellingen:

  1. Brusselaars kunnen hun talenten maximaal ontwikkelen.
  2. Brussel is een kind- en jeugdvriendelijke stad.
  3. We bouwen mee aan een meertalig Brussel.
  4. We betrekken alle Brusselaars om ons beleid en aanbod vorm te geven.
  5. Brussel is een bruisende en levendige stad, waar mensen zich met elkaar verbonden voelen. 
  6. Brussel zorgt en beweegt.
  7. De VGC is een flexibele en samenwerkende overheid.

Lees meer op vgc.be/meerjarenplan
 

© Sophie Nuytten

Lees ook

Ronde van Brussel: scholen aan het woord
© Christian Smits

Ronde van Brussel: scholen aan het woord

Hoe zien Brusselse schoolteams de toekomst voor het Nederlandstalig onderwijs? We vroegen het hen zelf! Uit gesprekken met maar liefst achttien scholen kwamen een heleboel ideeën en bruikbare tips naar voren.
Brussels helps en Connecting Brussels

Brussels helps en Connecting Brussels

Twee dagen na de lockdown is er ‘Brussels helps’: Brusselaars vragen en bieden hulp aan elkaar, in het Nederlands, Frans en Engels. Een ongeziene samenwerking tussen de VGC, COCOF en GGC, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Give a Day, Muntpunt, Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel en BRUZZ.
Kwalitatief naar school tijdens corona
© Digital For Youth

Kwalitatief naar school tijdens corona

Tijdens de lockdown mochten kinderen een lange tijd niet meer naar school. Leerkrachten moesten plots op afstand lesgeven. En toen de scholen weer gedeeltelijk open konden, waren er de bubbels, mondmaskers en alcoholgel. De VGC probeerde zo goed als mogelijk in te spelen op (nieuwe) noden die zich stelden.
Stadspiratie: 1.130 ideeën voor Brussel

Stadspiratie: 1.130 ideeën voor Brussel

Stadspiratie, dat is inspiratie van en voor de stad. In 2020 vroegen we aan onze inwoners en organisaties wat er beter kan in de stad. Ze dachten actief mee na en inspireerden ons beleid voor de komende vijf jaar.