Brussels helps en Connecting Brussels
13 maart 2020. De coronacijfers stijgen snel. Het land gaat in lockdown. We moeten thuisblijven. Twee dagen later is er ‘Brussels helps’: Brusselaars vragen en bieden hulp aan elkaar, in het Nederlands, het Frans en het Engels. Een ongeziene samenwerking tussen de Vlaamse, de Franstalige en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissies (VGC, COCOF en GGC), het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Give a Day, Muntpunt, Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel en BRUZZ. De gemeenschapscentra passen hun werkingen vliegensvlug aan om er voor u te zijn. Ze spelen een centrale rol voor lokale partners, vrijwilligers, andere VGC-diensten, en sluiten zich aan bij Brussels helps.
Op korte tijd melden zich meer dan 2.000 vrijwilligers om ruim 500 aanvragers te helpen. U toont zich op uw best: u naait mondmaskers, doet boodschappen voor uw buur of belt een eenzame Brusselaar op. Bedankt Brussel!
Maar dan overspoelt die tweede coronagolf ons. Ook nu bundelen we onze krachten. ‘Connecting Brussels’ verbindt Brusselaars opnieuw door solidaire acties in de kijker te zetten en organisaties te ondersteunen.

Brussels helps-vrijwilligers vertellen

Manuela speelde muziek voor mensen met een beperking

Toon deed boodschappen voor vzw Hubbie
aan mijn dag."

Tess maakte tekeningen voor bewoners van woonzorgcentrum 'Nuance' in Vorst
Brussels helps in actie
-
Zeep, shampoo, wasmiddel, zakdoeken, handgel... Het zijn dure producten als je het financieel moeilijk hebt. Samen met vzw Nasci, CAW Brussel en Samenlevingsopbouw Brussel deelden we 2.000 hygiënepakketten uit aan Brusselaars in armoede.
- Vrijwilligers naaiden 8.400 mondmaskers. De eerstelijnszone BruZEL en de Brusselse Huisartsenkring bezorgden ze aan kwetsbare ouderen.
- Hobo vzw, dagcentrum voor dak- en thuislozen, kwam ruimte te kort waar daklozen zich coronaproof konden wassen. Daarom opende de VGC-sportdienst en GC De Platoo de douches van sportzaal Comenius voor 399 douchebeurten. Medewerkers van Hobo onthaalden er 30 daklozen per dag, 14 vrijwilligers hielden alles proper. De daklozen kregen na hun douche nog een hygiënepakket en konden toen de maatregelen versoepelden mee sporten in het Elisabethpark.
- NASCI helpt jonge, vaak alleenstaande moeders die weinig bestaansmiddelen hebben. U kon kinderkleren binnenbrengen bij inzamelpunten in de gemeenschapscentra en bij de sportdienst. NASCI verdeelde die kleren bij de meest kwetsbare gezinnen.

- De sportdienst, Cultureghem en Samenlevingsopbouw verdeelden met ‘Collectmet Deliveries’ voedselpakketten voor gezinnen in kansarmoede.
- Ook jeugdcentrum Aximax kon geen groepen kinderen meer ontvangen. Maar kinderen konden wel een privé-‘speeldate’ reserveren met een van de medewerkers om samen te voetballen, te wandelen, te fietsen of te frisbeeën. Aximax stelde zijn speelplaats open voor gezinnen uit de buurt, die vaak geen tuin hebben. Samen met Bib Joske en GC Ten Noey stippelden ze een verhalenwandeling uit langs raamtekeningen en stuurden ze de kinderen op pad om een ‘straatbingo’ te spelen.
- Veel Brusselse kinderen en jongeren hebben geen computer. Lastig als de school online verder gaat. Vijf Brusselse jeugdorganisaties verzamelden via een crowdfunding campagne meer dan 140.000 euro om laptops te bezorgen aan die kwetsbare groep.
- Brusselse jeugdorganisaties kregen mondmaskers, zeep, ontsmettingsgel, papieren tissues om hun jeugdwerk veilig te organiseren.

- Meer dan 100 vrijwilligers verdeelden op de fiets en via gezinsondersteunende organisaties 5.000 knutsel- en beweegpakketten voor kinderen van kwetsbare gezinnen. En 10 residentiële voorzieningen waar kinderen verblijven die niet naar huis konden door de maatregelen, kregen via het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling extra spelmateriaal.
- Honderden kaartjes en tekeningen maakten bewoners van Brusselse woonzorgcentra blij.
- Paspartoe organiseerde alternatieve uitstappen met de waterbus ‘Brussels by Water’. 130 kansarme Brusselaars genoten van een boottocht naar Vilvoorde en terug, een ijsje en een drankje.
- Brusselse bibliotheken organiseerden een afhaalservice, leverden boeken- en verhalenpakketten aan huis, stelden boeken voor in een boekenvitrine, zorgden voor digitale voorleesuurtjes, openden een telefoonlijn voor poëzie of een gezellige babbel.

Lees ook

Solidariteit troef in de gemeenschapscentra

Iedereen fit!

Hoe Jeanine en andere ouderen de lockdowns beleefden
