Brussel op zijn best in coronacrisis

Brussels helps en Connecting Brussels

13 maart 2020. De coronacijfers stijgen snel. Het land gaat in lockdown. We moeten thuisblijven. Twee dagen later is er ‘Brussels helps’: Brusselaars vragen en bieden hulp aan elkaar, in het Nederlands, het Frans en het Engels. Een ongeziene samenwerking tussen de Vlaamse, de Franstalige en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissies (VGC, COCOF en GGC), het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Give a Day, Muntpunt, Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel en BRUZZ. De gemeenschapscentra passen hun werkingen vliegensvlug aan om er voor u te zijn. Ze spelen een centrale rol voor lokale partners, vrijwilligers, andere VGC-diensten, en sluiten zich aan bij Brussels helps.

Op korte tijd melden zich meer dan 2.000 vrijwilligers om ruim 500 aanvragers te helpen. U toont zich op uw best: u naait mondmaskers, doet boodschappen voor uw buur of belt een eenzame Brusselaar op. Bedankt Brussel! 
Maar dan overspoelt die tweede coronagolf ons. Ook nu bundelen we onze krachten. ‘Connecting Brussels’ verbindt Brusselaars opnieuw door solidaire acties in de kijker te zetten en organisaties te ondersteunen. 

Brussels helps-vrijwilligers vertellen

Manuela speelde muziek voor mensen met een beperking
© Sylvano

Manuela speelde muziek voor mensen met een beperking

"Door de coronacrisis viel mijn werk als klassiek muzikante volledig stil. Het was een verademing om nog eens voor zo’n bijzonder warm en gezellig publiek te kunnen spelen."
Toon deed boodschappen voor vzw Hubbie
Jongeman buiten op een stoel

Toon deed boodschappen voor vzw Hubbie

"Met mijn fiets- en trekkersrugzak deed ik boodschappen voor de bewoners. Een win-win voor iedereen. De begeleiders konden meer tijd doorbrengen met de bewoners. En ik kon zin geven
aan mijn dag."
Tess maakte tekeningen voor bewoners van woonzorgcentrum 'Nuance' in Vorst
© Tess

Tess maakte tekeningen voor bewoners van woonzorgcentrum 'Nuance' in Vorst

"Ik hoop dat mijn tekeningen een glimlach toveren op de gezichten van de oma's en de opa's."

Brussels helps in actie

 • Zeep, shampoo, wasmiddel, zakdoeken, handgel... Het zijn dure producten als je het financieel moeilijk hebt. Samen met vzw Nasci, CAW Brussel en Samenlevingsopbouw Brussel deelden we 2.000 hygiënepakketten uit aan Brusselaars in armoede.
   

 • Vrijwilligers naaiden 8.400 mondmaskers. De eerstelijnszone BruZEL en de Brusselse Huisartsenkring bezorgden ze aan kwetsbare ouderen.
   
 • Hobo vzw, dagcentrum voor dak- en thuislozen, kwam ruimte te kort waar daklozen zich coronaproof konden wassen. Daarom opende de VGC-sportdienst en GC De Platoo de douches van sportzaal Comenius voor 399 douchebeurten.  Medewerkers van Hobo onthaalden er 30 daklozen per dag, 14 vrijwilligers  hielden alles proper. De daklozen kregen na hun douche nog een hygiënepakket en konden toen de maatregelen versoepelden mee sporten in het Elisabethpark.
   
 • NASCI helpt jonge, vaak alleenstaande moeders die weinig bestaansmiddelen hebben. U kon kinderkleren binnenbrengen bij inzamelpunten in de gemeenschapscentra en bij de sportdienst. NASCI verdeelde die kleren bij de meest kwetsbare gezinnen.
Vrouw aan naaimachine stikt een mondmasker
© Charlotte Schelfhout - VK
 • De sportdienst, Cultureghem en Samenlevingsopbouw verdeelden met ‘Collectmet Deliveriesvoedselpakketten voor gezinnen in kansarmoede. 
   
 • Ook jeugdcentrum Aximax kon geen groepen kinderen meer ontvangen. Maar kinderen konden wel een privé-‘speeldate’ reserveren met een van de medewerkers om samen te voetballen, te wandelen, te fietsen of te frisbeeën.  Aximax stelde zijn speelplaats open voor gezinnen uit de buurt, die vaak geen tuin hebben. Samen met Bib Joske en GC Ten Noey stippelden ze een verhalenwandeling uit langs raamtekeningen en stuurden ze de kinderen op pad om een ‘straatbingo’ te spelen.
   
 • Veel Brusselse kinderen en jongeren hebben geen computer. Lastig als de school online verder gaat. Vijf Brusselse jeugdorganisaties verzamelden via een crowdfunding campagne meer dan 140.000 euro om laptops te bezorgen aan die kwetsbare groep.
   
 • Brusselse jeugdorganisaties kregen mondmaskers, zeep, ontsmettingsgel, papieren tissues om hun jeugdwerk veilig te organiseren. 
Volwassene zwaait naar twee kindjes
© Aximax
 • Meer dan 100 vrijwilligers verdeelden op de fiets en via gezinsondersteunende organisaties 5.000  knutsel- en beweegpakketten voor kinderen van kwetsbare gezinnen. En 10 residentiële voorzieningen waar kinderen verblijven die niet naar huis konden door de maatregelen, kregen via het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling extra spelmateriaal.
   
 • Honderden kaartjes en tekeningen maakten bewoners van Brusselse woonzorgcentra blij.
   
 • Paspartoe organiseerde alternatieve uitstappen met de waterbus ‘Brussels by Water’.  130 kansarme Brusselaars genoten van een boottocht naar Vilvoorde en terug, een ijsje en een drankje.
   
 • Brusselse bibliotheken organiseerden een afhaalservice, leverden boeken- en verhalenpakketten aan huis, stelden boeken voor in een boekenvitrine, zorgden voor digitale voorleesuurtjes, openden een telefoonlijn voor poëzie of een gezellige babbel.

   

Kaartjes, brieven en tekeningen door elkaar.

Lees ook

Solidariteit troef in de gemeenschapscentra

Solidariteit troef in de gemeenschapscentra

In de eerste lockdown pasten de gemeenschapscentra hun werking vliegensvlug aan om er voor u te zijn. Ze speelden een centrale rol voor lokale partners, vrijwilligers, andere VGC-diensten en sloten zich aan bij Brussels helps en Connecting Brussels.
Iedereen fit!

Iedereen fit!

‘Niets zo ongezond als stilzitten en vastroesten’, dacht de VGC-sportdienst tijdens de lockdown. Met deze acties kregen ze u in beweging.
Hoe Jeanine en andere ouderen de lockdowns beleefden
© LDC Chambéry

Hoe Jeanine en andere ouderen de lockdowns beleefden

Jeanine Braham (74 jaar) vertelt als trouwe bezoekster van het wijkhuis Chambéry in Etterbeek hoe ze de lockdowns beleefde. Mark D’Hondt getuigt als verantwoordelijke van het lokaal dienstencentrum Cosmos in Anderlecht over de impact van de coronacrisis bij de ouderen.
Dienstverlening voor mensen in kwetsbare situaties
© Kristina Tripkovic - Unsplash

Dienstverlening voor mensen in kwetsbare situaties

De coronapandemie raakt iedereen, maar vooral Brusselaars in armoede of met een moeilijke gezinssituatie. Heel wat organisaties werken hard om de sociale gevolgen van de crisis structureel op te vangen.