Iedereen fit!

‘Niets zo ongezond als stilzitten en vastroesten’, dacht de VGC-sportdienst tijdens de lockdown. Met onderstaande acties kregen ze u in beweging.

 • Wekelijkse gymsessies in het Fontainaspark
  Een VGC- sportanimator gaf gymles aan mensen met een mentale beperking en andere buurtbewoners van de Fontainasbuurt in Brussel-Stad.
   
 • Online Family Fit-lessen
  Via filmpjes op YouTube en Facebook blijven ouders en kinderen (3-12 jaar) fit.
   
 • Sport- en Spotrally’s
  Leuke doe-wandelingen voor kinderen vanaf 5 jaar. Download de routes
   
 • Open speelplaatsen voor bubbels
  Gezinnen uit kwetsbare situaties konden 1 uur komen sporten en spelen op de speelplaats van Comenius en Nieuwland.
   
 • Binnenspeeldag op 22 april
  De jaarlijkse buitenspeeldag bleef in 2020 binnen. Kinderen en begeleiders daagden elkaar uit met Facebook-filmpjes.
   
 • Begeleide mountainbiketochten
  In de zomer konden kinderen gratis  het Zoniënwoud verkennen op een mountainbike. De sportdienst zorgde voor mountainbikes, helmen en deskundige begeleiding.
   
 • Coronaproof op zomerkamp
  Extra kampen, ‘bubbels’ van 50 kinderen en openlucht activiteiten. Zo genoten toch 719 kinderen van een veilig sportkamp in de coronazomer.
Meertaligheid op school

Meertaligheid op school

Het Nederlands van anderstalige kinderen bijwerken, meertalige studenten vormen en leerkrachtenteams ondersteunen. Taal en meertaligheid is een van de belangrijkste thema’s waarrond het Onderwijscentrum Brussel (OCB) van de VGC werkt.
Coronaproof naar het speelplein
© Lander Loeckx

Coronaproof naar het speelplein

De speelpleinen gingen door in 2020! Wel in kleine bubbels, met liters alcoholgel, massa’s mondmaskers en soms met een eigen toegang per bubbel. Dankzij een extra subsidie konden de speelpleinen meer mensen of een poetsbedrijf inschakelen om alles virusvrij te houden.
Brussel op zijn best in coronacrisis

Brussel op zijn best in coronacrisis

Twee dagen na de lockdown is er ‘Brussels helps’: Brusselaars vragen en bieden hulp aan elkaar, in het Nederlands, Frans en Engels. Een ongeziene samenwerking tussen de VGC, COCOF en GGC, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Give a Day, Muntpunt, Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel en BRUZZ.
Dienstverlening voor mensen in kwetsbare situaties
© Kristina Tripkovic - Unsplash

Dienstverlening voor mensen in kwetsbare situaties

De coronapandemie raakt iedereen, maar vooral Brusselaars in armoede of met een moeilijke gezinssituatie. Heel wat organisaties werken hard om de sociale gevolgen van de crisis structureel op te vangen.