Anne Lambrechts getuigt
Terwijl heel het land op slot ging, bleven de kinderdagverblijven van vzw Elmer open. Wel met heel wat beperkingen en een werking die volledig door elkaar geschud werd. Dat daagde hen uit om flexibel en creatief uit de hoek te komen. Anne Lambrechts, coördinator van vzw Elmer, vertelt hoe de kinderdagverblijven dat deden.
Een halve dag buiten spelen
“We kregen vanuit de wijkgezondheidscentra het signaal dat het er bij veel gezinnen moeilijk aan toeging thuis. Je moet weten dat in Brussel veel gezinnen de lockdown in een appartement doorbrachten. We wilden graag iets voor hen betekenen en kwamen met het idee om de buitenruimtes van onze vestigingen open te stellen. Gezinnen konden daar een halve dag buiten spelen. Maandenlang was de vraag van ouders enorm. Het doet me heel veel deugd dat we in deze moeilijke tijden iets zinvols voor hen konden doen.
Het was ook bijzonder om te zien hoe we rond dit initiatief een sterk en uitgebreid netwerk met verschillende partners vormden. Zo stond het Huis van het Kind ons bij in de praktische organisatie en heel wat organisaties – zoals Brede Scholen, armoedeorganisaties en de wijkgezondheidscentra – verwezen gezinnen door.”

Veel positieve reacties
“Het initiatief kreeg wat persaandacht, waarop we massaal veel positieve reacties ontvingen. Ook de ouders lieten hun dankbaarheid blijken. Die erkenning is fijn, maar daar doe je het niet voor. Het belangrijkste is dat je kan inspelen op de noden van die gezinnen. Dat we daarin een voortrekkersrol konden spelen, geeft voldoening.
Hoewel we met dit initiatief veel konden betekenen, zijn er ook veel zaken die we nu niet meer voor de gezinnen kunnen doen. Uitstapjes met de kinderen en ouderactiviteiten zijn bijvoorbeeld uitgesloten. Ook zien we dat kinderen die nieuw starten in de opvang, het moeilijk hebben. Momenten waarop de kinderen samen met hun ouders kunnen wennen, zijn nu namelijk niet eenvoudig te organiseren.”
Creatieve en flexibele medewerkers
“Onze medewerkers moeten er dag na dag staan, maar de ondersteuning die we kunnen bieden is minder sterk. Ook daar proberen we creatief mee om te gaan. Zo organiseren we nu wandelvergaderingen en zijn we creatief met digitale tools. Onze creativiteit, flexibiliteit, en veerkracht heeft door deze situatie dus een enorme boost gekregen. Maar toch kijken we net als iedereen ook uit naar normalere tijden!”

Lees ook

Lockdown, maar niet voor de buitenschoolse opvang

Kinderopvang blijft open in lockdown

Kinderen en ouders over buitenschoolse opvang
