Manuela speelde muziek voor mensen met een beperking

Via Brussels helps zocht vzw Hubbie muzikanten die buiten op de koer muziek voor de bewoners wilden spelen. Ze hadden daar tijdens de lockdown namelijk nood aan wat leven in de brouwerij. Manuela Bucher is klassiek muzikante en ging met veel plezier op deze vraag in.

Nood aan live muziek

“Zo belandde ik in mei, samen met enkele muzikanten uit de buurt, op de koer van Hubbie. De bewoners genoten achter hun raam van onze muziek. Later ben ik nog eens teruggekeerd met enkele leerlingen van de muziekacademie waar ik les geef. De nood om nog eens in het écht te spelen was voor hen heel groot – ze kregen al twee maanden muziekles via Skype. Een optreden voor Hubbie leek me de perfecte manier om aan die nood tegemoet te komen én om tegelijk iets zinvols voor een ander te doen.  Mijn leerlingen hebben daar toen zo van genoten, dat ze vragende partij waren om nog een keer voor Hubbie op te treden. Op het einde van het schooljaar zijn we dan met de heel de klas teruggekeerd voor een slotconcert op de koer.

Lees hier de tekstversie van de video: getuigenis Manuela.

Een dankbaar publiek

“De bewoners van Hubbie waren een zeer dankbaar publiek om voor te spelen. Ze hebben geen filter, ze laten hun enthousiasme heel direct blijken. Bij een klassiek optreden gelden heel wat sociale codes: je applaudisseert aan het begin, en je applaudisseert op het einde. Aan die codes lappen de bewoners van Hubbie hun laars. En waar je bij een klassiek concert vaak op een groot podium staat en weinig contact hebt met het publiek, voelde ik bij Hubbie al snel een connectie. Ondanks de fysieke afstand was er enorm veel interactie. Je merkt ook dat de muziek de bewoners raakt. Zo vloeide er af en toe een traantje van ontroering of was het bij momenten muisstil. Sommige momenten zullen me nog lang bijblijven. Zo stond een bewoonster erop om ons tijdens elk optreden met een korte speech aan- en af te kondigen.  Een andere bewoner zong op het einde van het concert spontaan een zelfverzonnen lied om ons te bedanken. Hartverwarmend.”

In deze vreemde tijden wil je iets doen dat impact heeft en zinvol is.

Lees hier de tekstversie van de video: Hubbie blokfluit. 

Muziek spelen is een verademing

“Als ik één voordeel aan corona mag opnoemen, dan is het toch wel de tijd om dergelijk vrijwilligerswerk te doen. Die gevoeligheid om met mijn muziek iets voor anderen te betekenen is er altijd al wel geweest. Maar als professionele muzikante ben je vaak op tour en hop je van het ene concert naar het andere. Veel ruimte voor vrijwilligerswerk is er dus niet altijd. Ik vond het heel belangrijk om dit nu voor Hubbie te doen. In deze vreemde coronatijden wil je iets doen dat impact heeft, dat zinvol is. Ik heb tijdens de lockdown ook wel boodschappen gedaan en sprong even  in bij een rusthuis, maar ik merkte dat ik vooral behoefte had om iets via mijn metier te betekenen. Muziek is nu eenmaal een deel van mijn identiteit. Ik haalde zelf ook veel energie uit de optredens. Dat mijn werkterrein als muzikante volledig wegvalt door de coronacrisis, frustreert me. Spelen voor Hubbie was voor mij dan ook een verademing.”

Lees ook

Nieuwkomers op zoek naar Stadspiratie voor Brussel
© Boris Vermeersch

Nieuwkomers op zoek naar Stadspiratie voor Brussel

Het participatietraject Stadspiratie oogstte 1.130 ideeën voor Brussel. Tina Smout van het Agentschap Integratie en Inburgering ging in de lessen maatschappelijke oriëntatie op zoek naar frisse voorstellen. Hatice Merve Kiraç was een van de nieuwkomers die mee reflecteerden over het Brussel van de toekomst.
Iedereen fit!

Iedereen fit!

‘Niets zo ongezond als stilzitten en vastroesten’, dacht de VGC-sportdienst tijdens de lockdown. Met deze acties kregen ze u in beweging.
Hoe Jeanine en andere ouderen de lockdowns beleefden
© LDC Chambéry

Hoe Jeanine en andere ouderen de lockdowns beleefden

Jeanine Braham (74 jaar) vertelt als trouwe bezoekster van het wijkhuis Chambéry in Etterbeek hoe ze de lockdowns beleefde. Mark D’Hondt getuigt als verantwoordelijke van het lokaal dienstencentrum Cosmos in Anderlecht over de impact van de coronacrisis bij de ouderen.
Aandacht voor psychische kwetsbaarheid
© Youssef Nadam - Unsplash

Aandacht voor psychische kwetsbaarheid

40% van de Brusselaars kampt met psychische problemen en 25% heeft een reële kans op een psychische aandoening. De VGC maakte 47.000 euro vrij voor verenigingen die werken vanuit de deskundigheid van deze mensen en hun naasten.