Solidariteit troef in de gemeenschapscentra

In de eerste lockdown pasten de gemeenschapscentra hun werking vliegensvlug aan  om er voor u te zijn. Ze speelden een centrale rol voor lokale partners, vrijwilligers, andere VGC-diensten en sloten zich aan bij Brussels helps en Connecting Brussels.

Mondmaskers, knutselpakketten en kinderkleding

Verschillende centra werden naaiateliers en vrijwilligers naaiden er duizenden mondmaskers. Andere centra zetten hun keuken open of kookten zelf voor de meest kwetsbare Brusselaars. De centra stelden knutselpakketten samen  en werden een inzamelpunt voor kinderkleding voor NASCI vzw.

Onze tuin staat open

Een lockdown is extra lastig als u geen tuin of terras hebt. De centra deelden hun buitenruimtes, zodat buurtbewoners er om de beurt een  luchtje konden scheppen: het terras van Essegem en de tuinen van Nohva en De Kriekelaar werden ontspannings- en speelplekken.

We blijven in contact

Door de fysieke afstand werd nog duidelijker hoe belangrijk verbindende communicatie is. Essegem en Everna stuurden postkaarten naar rusthuisbewoners en buren, magazines werden lockdownverhalenbundels. De Vaartkapoen sprak in Radio (H)allo Corona met specialisten, De Kroon maakte live radio voor rusthuisbewoners en Essegem zond audioverhalen uit.

Tijdens de zomer beleefde u een verrassende vakantie in eigen stad dankzij de Staycation BXL-activiteiten. En ook in de tweede lockdown pasten de centra hun werking opnieuw aan volgens de nieuwe realiteit.

Lees ook

Iedereen fit!

Iedereen fit!

‘Niets zo ongezond als stilzitten en vastroesten’, dacht de VGC-sportdienst tijdens de lockdown. Met onderstaande acties kregen ze u in beweging. Meer info vindt u op de website www.sportinbrussel.be.
Hoe Jeanine en andere ouderen de lockdowns beleefden
© LDC Chambéry

Hoe Jeanine en andere ouderen de lockdowns beleefden

Jeanine Braham is 74 jaar en trouwe bezoekster van het wijkhuis Chambéry in Etterbeek. Ze vertelt hoe ze de lockdowns beleefde.
Toon deed boodschappen voor vzw Hubbie
Jongeman buiten op een stoel

Toon deed boodschappen voor vzw Hubbie

Toon Wauters leerde via social media Brussels helps kennen. Hij werkt in de evenementensector en werd door de coronacrisis technisch werkloos. Hij gaf zich op als vrijwilliger bij vzw Hubbie. Die vzw begeleidt mensen met een beperking op het vlak van werken, vrije tijd, psychosociaal welzijn en wonen.
Staycation: vakantie in eigen stad
Drie kinderen spelen met een ton en tuinslangen waar water uitkomt.
© Kenzo Van Cotthem

Staycation: vakantie in eigen stad

De zomer van 2020 zag er voor velen anders dan anders uit. Meer Brusselaars bleven thuis. Daarom riep de VGC organisaties op om u een fantastische ‘staycation’, vakantie in eigen stad, te bezorgen.