Toon deed boodschappen voor vzw Hubbie

Toon Wauters leerde via social media Brussels helps kennen. Hij werkt in de evenementensector en werd door de coronacrisis technisch werkloos. Hij gaf zich op als vrijwilliger bij vzw Hubbie. Die vzw begeleidt mensen met een beperking op het vlak van werken, vrije tijd, psychosociaal welzijn en wonen.

“In het begin is die extra vrije tijd wel plezierig, maar ik voelde toch al snel de nood om mijn dagen betekenisvol in te vullen. Zelf richtte ik een Akabe-werking op binnen mijn scouts (scouts voor personen met een beperking), daardoor sprak  Hubbie me erg aan.”

Boodschappen en extra tijd

“Ik kon boodschappen doen voor de bewoners. Dat was geen extra moeite voor mij, de supermarkt en Hubbie zijn dicht bij waar ik woon. Met mijn fiets en trekkersrugzak winkelde ik enkele keren per week voor hen. De begeleiders van Hubbie waardeerden mijn hulp enorm. De tijd die ik in de boodschappen stak, konden zij extra vrijmaken om met de bewoners bezig te zijn. Helaas had ik weinig contact met de bewoners zelf. Door de geldende coronamaatregelen zette ik de boodschappentassen buiten voor de deur neer, waar een begeleider ze dan aannam.”

Jongeman buiten op een stoel

Je engageren om gewoon iets goeds voor een ander te doen, zonder daar in financiële zin voor beloond te  worden, dat vind ik een hele mooie gedachte.

Vrijwilligerswerk geeft betekenis

“Ik vond het belangrijk en zinvol om me voor Hubbie in te zetten. Je engageren om gewoon iets goeds voor een ander te doen, zonder daar in financiële zin voor beloond te worden, dat vind ik een hele mooie gedachte.Zorgen voor een ander geeft volgens mij betekenis aan je leven. Je wordt daar niet moe van, dat is geen last. Integendeel, ik haal er zelf veel energie uit en het geeft me een stuk zelfwaarding terug. In die zin zag ik mijn vrijwilligerswerk als een pure win-win. De begeleiders werden wat ontlast, ik kon in ruil betekenis geven aan mijn dag en me zinvol inzetten voor anderen.

Ik wil me ook in de toekomst verder engageren voor Hubbie. Misschien ga ik de bewoners helpen met hun verplaatsingen van en naar het dagcentrum. Dat lijkt me een leuke activiteit, dat zal ik  met veel plezier doen.”

Lees ook

Nieuwkomers op zoek naar Stadspiratie voor Brussel
© Boris Vermeersch

Nieuwkomers op zoek naar Stadspiratie voor Brussel

Het participatietraject Stadspiratie oogstte 1.130 ideeën voor Brussel. Tina Smout van het Agentschap Integratie en Inburgering ging in de lessen maatschappelijke oriëntatie op zoek naar frisse voorstellen. Hatice Merve Kiraç was een van de nieuwkomers die mee reflecteerden over het Brussel van de toekomst.
Brussel op zijn best in coronacrisis

Brussel op zijn best in coronacrisis

Twee dagen na de lockdown is er ‘Brussels helps’: Brusselaars vragen en bieden hulp aan elkaar, in het Nederlands, Frans en Engels. Een ongeziene samenwerking tussen de VGC, COCOF en GGC, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Give a Day, Muntpunt, Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel en BRUZZ.
Solidariteit troef in de gemeenschapscentra

Solidariteit troef in de gemeenschapscentra

In de eerste lockdown pasten de gemeenschapscentra hun werking vliegensvlug aan om er voor u te zijn. Ze speelden een centrale rol voor lokale partners, vrijwilligers, andere VGC-diensten en sloten zich aan bij Brussels helps en Connecting Brussels.
Dienstverlening voor mensen in kwetsbare situaties
© Kristina Tripkovic - Unsplash

Dienstverlening voor mensen in kwetsbare situaties

De coronapandemie raakt iedereen, maar vooral Brusselaars in armoede of met een moeilijke gezinssituatie. Heel wat organisaties werken hard om de sociale gevolgen van de crisis structureel op te vangen.