Al doende maatschappelijk werker worden

Studenten Maatschappelijk werk Odisee Hogeschool
© Odisee Hogeschool

Een job in de praktijk leren en tegelijk een diploma behalen, dat kan met ‘werkplekleren’. Die nieuwe opleidingsvorm wil de jeugdwerkloosheid en het tekort aan maatschappelijk werkers wegwerken. En die aanpak werkt; veel meer studenten dan verwacht schreven zich in voor de nieuwe graduaatsopleiding ‘Maatschappelijk Werk’ in Odisee Hogeschool.

Odisee trekt zo Brusselse (jong)volwassenen aan die werken of willen werken in de brede Brusselse sociale sector, maar niet eerder de onderwijskansen kregen om het nodige diploma te behalen. Hun rijke levenservaringen en de band met Brussel

zijn extra troeven op de arbeidsmarkt. Want die praktijkgerichte functies raken moeilijk ingevuld. Daarbij hebben heel wat werknemers al ervaring in de sector, maar niet het juiste diploma.

Samen met de Nederlandstalige welzijnssector creëerde Odisee de praktijkgerichte graduaatsopleiding. De VGC gaf in 2019 een subsidie om dat werkplekleren uit te werken. Zo stemmen ze het onderwijsaanbod meer af op de Brusselse realiteit. De opleiding biedt nieuwe perspectieven voor niet-opgeleide werknemers en zorgt tegelijk voor meer diversiteit in de sector.

Studente met zwart haar en zwarte bril.
© Odisee Hogeschool

Choisissez votre langue en haut à droite.

Select your language at the top right.